Religionernes dag 2021
Diversiteten i elevernes religiøse forudsætninger gør sig i stigende grad glædende som et vilkår for skolens undervisning i stadigt større dele af landet. Det betyder, at mange tidligere selvindlysende indforståetheder udfordres og at lærerne i deres forudsætningsanalyse for planlægning af undervisning skal inddrage andre parametre end tidligere.
Dagen vil byde på varierede oplæg om bl.a. aspekter og perspektiver i den interkulturelle pædagogisk og mere konkret om religions betydning for undervisning i kontroversielle og værdiladede emner.
Der vil være oplæg fra post.doc Søren Sindberg Jensen (SDU), lektor, ph.d. Karna Kjeldsen, Professionshøjskolen Absalon, lektor Laura Feldt og lektor Johanne Louise Christiansen, begge SDU og flere andre.
Program følger
Den enkelte lærer sørger selv for transport. Skoletjenesten vil sende rejseforslag og vejledning til deltagende lærere, og foreslå et fælles rejsetidspunkt til og fra Odense.
Bemærk at tilmeldingsfristen til Religionernes Dag er fredag den 25. juni kl. 12.
Læreren får svar pr mail om optagelse tirsdag den 29. juni.
- med særligt fokus på udvikling af barnets eksistentielle sprog
Kursusholder Cand. Psych og ph.d. Dorte Toudal Viftrup
Dorte Toudal Viftrup er til daglig ansat på Syddansk Universitet., hvor hun aktuelt forsker i "åndelig og eksistentiel omsorg og samtale på Hospice". Hun er bl.a. medforfatter til bogen: Relationspsykologi.
Dorte er endvidere særlig optaget af betydningen af børns eksistentielle sprog. I mange tilfælde er der tale om et manglende eller meget svagt udviklet eksistentielt sprog, hvilket har negativ betydning for barnets evne til at takle sorg og kriser. Hvad er årsagen, og hvilken undervisning vil kunne medvirke til at udvikle barnets eksistentielle bevidsthed og sprog.
Afslutningsvis vises et par af de tegnefilm, som er lavet til projektet "Sorg og livsmod" og der samtales om, hvordan filmene kan anvendes i undervisningen sammen de øvrige materialer, som er udviklet til brug i 2. klasse til projektet "Sorg og livsmod".
Grundet corona-pandemiem blev kurset aflyst forår 21 og er herefter ændret til et 3-årigt kursus med samme kursusforløb ved at forøge hvert år med en kursusdag.
Det 3-årige kursusforløb følger kompetenceområderne i Fælles Mål 2019:
Kurset afvikles hvert skoleår over fire eftermiddage fra kl. 13-16
Kurset er som udgangspunkt et samlet 3-årigt forløb, men i den udstrækning, der er ledige pladser, vil lærere kunne tilmelde sig det enkelte år.
Lyngby Stadion, Lundtoftevej 53,
2800 Kgs. Lyngby
mødelokale 1
KURSUSOPLÆG
Se det samlede kursusoplæg i overskrifter over de enkelte lektioner