Kan det hellige måles?

- lær om det særligt betydningsfulde

• Kristendom, musik
  • Lektionsantal:  7-9 lekt. Incl. musikdel
  • Tilbydes hele skoleåret

Jerusalem er en fascinerende, men også ufattelig by. Ufattelig, fordi man aldrig helt forstår, hvad det er der foregår dernede. Jerusalem har ofte været en by i kamp. Man kæmper også om det hellige – og om, hvem det hellige tilhører. Men hvad betyder det , at noget er helligt? Har alle mennesker noget, de betragter som helligt? Hvordan forholder man sig til det, der er helligt for andre, men ikke for en selv? Disse og andre spørgsmål skal eleverne arbejde med i projektet.

De hellige steder i Jerusalem præsenteres gennem elevartikler og små videoer.

Klassen besøger deres lokale kirke, hvor de med en ”hellighedsmåler” vurderer forskellige steder og genstande. Afslutningsvist skal eleverne producere deres egne små film om et sted eller en genstand, der er særlig betydningsfuldt - eller endda helligt - for dem.

Projektet lægger op til et samarbejde med musikfaget. Her er spørgsmålet: Hvordan kan musikken medvirke til at samle mennesker på tværs af religion og kultur. Konkret arbejdes der med et musikstykke, som mikser jødisk, arabisk og dansk musiktradition.

Tilmeldte lærere modtager:

• Lærervejledning
  • Adgang til hjemmeside med elevhæfter,  hellighedsmåler, små film og musik

Sværdets kraft

- om kamp, kærlighed og kristendom i korsriddertiden

• Dansk, historie, kristendomskundskab
  • Lektionsantal: 10 lektioner, plus 8 lektioner til værklæsning og 1 lektion til kirkebesøg
  • SKAL BESTILLES SENEST 24. AUGUST

I haven ved en af Jerusalems mange kirker – Pater Noster kirken på Oliebjerget – findes en skulptur af to mænd med en tekst på latin og dansk, der fortæller besøgende, at ved denne kirke ligger to danske brødre begravet.

Brødrene hed Svend og Eskil og var henholdsvis biskop over Viborg og kriger. De var draget på pilgrimsfærd til Jerusalem, og var døde år 1153 – Eskil efter sigende ved Jordanfloden ”overvældet af nåde” og Svend kort efter.
Hvem var de? Hvad bragte dem til Jerusalem? Og hvordan havde de gjort sig fortjent til en plads i denne vigtige kirkes gårdhave?

Brødrenes forunderlige historie danner udgangspunkt for et projekt om korsriddertiden og et samarbejde med forfatteren Jan Kjær om at skrive en historisk udviklingsroman.

Projektet rummer en værklæsning, forslag til tekstanalyse, arbejde med korsriddertiden, historiske kilder og kildekritik, og dykker ned i kristendomsfaglige begreber som tilgivelse, det hellige og treklangen: liv-død-ny begyndelse. Desuden lægges der op til et arbejde med centrale symboler som kors og vand på baggrund af centrale bibelske tekster og kristne ritualer.

Til projektet hører en hjemmeside med bogen indlæst på lydfiler af skuespiller Morten Hemmingsen, elektronisk lærerkursus, videoer til undervisningen, bilag til print mm.

Udover klassesættet af Jan Kjærs roman modtager hver elev også et elevhæfte med opgaver, bilag, tidslinje m.m.

Hver klasse modtager:

• Et undervisningsoplæg med forslag til undervisningsforløb og baggrundsstof
  • Et klassesæt af Jan Kjærs roman Sværdets kraft
  • Et klassesæt af elevhæftet til projektet
  • Adgang til projektets hjemmeside med bl.a. lydfiler af bogen

Enestående

- ene - alene - enestående

• Fag: Dansk, Kristendomskundskab
  • Omfang: 10 – 12 lektioner
  • Tidspunkt/periode: ??
  • Tilmeldingsfrist: 30.8

Hvad betyder det at være enestående? Føles det godt at være enestående, eller er det noget, man helst vil undgå? Kan enestående betyde, at man står ene (og måske alene) udenfor fællesskabet?

Har det noget at gøre med en særlig god præstation? Eller er man allerede enestående uanset?

I dette forløb skal eleverne med sanserne, gennem filosofiske samtaler og i mødet med litteratur og billeder undersøge forskellige betydninger af det at være ENESTÅENDE.

Forfatteren Jesper Wung-Sung har skrevet en ny novelle til dette undervisningsforløb. I novellen Ottoseen bliver drengen Otto imponeret af den jævnaldrende Victors enestående perfekte liv på de sociale medier. Otto opretter en falsk profil, hvor han fremstår som alt det, han ville ønske han var; stærk, populær, flot og klog. Men en dag spørger Victor, om de skal mødes - sådan i virkeligheden...

Derudover arbejder eleverne med den bibelske fortælling om Peter, der så gerne ville være den bedste blandt Jesu disciple. Men han svigter Jesus i det afgørende øjeblik. Det til trods får Peter at vide, at han er enestående.

Tilmeldte lærere modtager:

• Undervisningsvejledning
  • Ny novelle af Jesper Wung-Sung
  • Filmet fortælling om Peter
  • Tilbud om sansebesøg i kirken / Besøg i kirken med sanserne forrest
  • Adgang til hjemmeside med ressourcer til undervisningen

Ansøg om teaterbesøg >>>