Over de seneste 10 - 15 år har der i stigende grad været fokus på fænomenet filosofi med børn i folkeskolen - ikke blot i religionsundervisningen, men også i arbejdet med litteratur og i relation til klimaproblematikken.
I religionsundervisningen slog en mere filosoferende tilgang til den religionsfaglige behandling af stoffet allerede formelt igennem med revisionen af faghæftet til skoleloven i 1993. Her blev den livsfilosofiske tilgang gjort til omdrejningspunkt for undervisningen, men den havde sin forløber i den såkaldte livsspørgs-målsundervisning, som der op gennem ’80-erne via inspiration fra Sverige var blevet eksperimenteret med.
Siden er der dog sket meget inden for området at filosofere med børn og forskellige traditioner har etableret sig i landskabet. Det er denne vifte af tilgange med konkrete eksempler, som Religionernes Dag 2020 handler om.
Program
Den enkelte lærer sørger selv for transport. Skoletjenesten vil sende rejseforslag og vejledning til deltagende lærere, og foreslå et fælles rejsetidspunkt til og fra Odense.
Bemærk at tilmeldingsfristen til Religionernes Dag er den 30 juni kl. 12.
Læreren får svar pr mail om optagelse onsdag den 1. juli.
- med særligt fokus på udvikling af barnets eksistentielle sprog
Kursusholder Cand. Psych og ph.d. Dorte Toudal Viftrup
Dorte Toudal Viftrup er til daglig ansat på Syddansk Universitet., hvor hun aktuelt forsker i "åndelig og eksistentiel omsorg og samtale på Hospice". Hun er bl.a. medforfatter til bogen: Relationspsykologi.
Dorte er endvidere særlig optaget af betydningen af børns eksistentielle sprog. I mange tilfælde er der tale om et manglende eller meget svagt udviklet eksistentielt sprog, hvilket har negativ betydning for barnets evne til at takle sorg og kriser. Hvad er årsagen, og hvilken undervisning vil kunne medvirke til at udvikle barnets eksistentielle bevidsthed og sprog.
Afslutningsvis vises et par af de tegnefilm, som er lavet til projektet "Sorg og livsmod" og der samtales om, hvordan filmene kan anvendes i undervisningen sammen med de øvrige materialer, som er udviklet til brug i 2. klasse til projektet "Sorg og livsmod".
Det 4-årige kursusforløb følger kompetenceområderne i Fælles Mål 2019:
Kurset afvikles hvert skoleår over tre eftermiddage fra kl. ca 12.45 - 15.45.
Kurset er som udgangspunkt et fireårigt forløb, men i den udstrækning, der er ledige pladser, vil lærere kunne tilmelde sig det enkelte år.
Kursusdatoer er pt. ikke fastlagt. Kursusstedet bliver en lokalitet i Kgs. Lyngby.
KURSUSOPLÆG
Se det samlede kursusoplæg i overskrifter over de enkelte lektioner