Et forløb, der gennem fagene historie, religion og samfundsfag vil belyse religionsfrihedsbegrebet, dets historie og dets nationale og globale aktualitet.
”Enhver har ret til tanke-, samvittigheds- og religionsfrihed: Denne ret omfatter frihed til at skifte religion eller tro og frihed til enten alene eller i fællesskab med andre, offentligt eller privat, at give udtryk for sin religion eller tro gennem undervisning, udøvelse, gudsdyrkelse og overholdelse af religiøse forskrifter.”
Artikel 18 i FN’s verdenserklæring fra 1948
Materialet kan anvendes i enkeltfaglige forløb i hhv. samfundsfag, historie og religion, i flerfaglige forløb i forskellige kombinationer af disse tre fag, eller som et selvstændigt AT-emne.
Religion: Religionsfrihedsprojektet kan hjælpe eleverne til at: ”fortolke og vurdere religiøse synspunkter og problemstillinger såvel ud fra en religiøs selvforståelse som ud fra sekulære, herunder religionskritiske, synsvinkler” og ”formulere sig om væsentlige problemstillinger vedrørende forholdet mellem religion og moderne samfund i en global kontekst” (fra læreplan i religion C)
Samfundsfag: Religionsfrihedsprojektet kan bidrage til elevernes forståelse af ”aktører, magt, sikkerhed, konflikter og integration i Europa og internationalt” og ”magt- og demokratiopfattelser nationalt, regionalt og globalt, herunder betydningen af retssystemet” (fra læreplanen for samfundsfag A)
Historie: Religionsfrihedsprojektet kan hjælpe eleverne til at ”formulere historiske problemstillinger og relatere disse til deres egen tid” (fra læreplanen i historie A)
Som AT-emne i fagene samfundsfag, religion og historie kan projektet lægge op til problemformuleringer som disse:
Folketingets høring om religionsfrihed og forfulgte kristne 12. nov. 2014 blev ledet af formanden for udenrigspolitisk nævn, tidl. udenrigsminister Per Stig Møller.
Det indledende foredrag er ved direktør for Dansk Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, og giver et overblik over religionsfrihed og situationen i verden. Foredraget er letforståeligt.
Videoen nedenfor begynder med dette foredrag, som varer 13 minutter.
Link til
høringen: >>>
(Videoen er lavet i Flash og kan derfor ikke ses på Ipad og Iphone)
Grundmaterialet består af fem hæfter, som i første række er tænkt som elektroniske filer, idet der er indlagt adskille links i teksten.
1): Religionsfrihed I: Historie og dokumenter
2) Religionsfrihed II: Religionsfrihed og krænkelser
3) Religionsfrihed III: Religioner
4) Elevopgaver
5) Lærervejledning
Elevhæfte I: Historie og dokumenter
Elevhæfte II: Religionsfrihed og krænkelser
Elevhæfte III: Religioner og livsanskuelser
Elevopgaver 1 og 2
Lærervejledning
Xavier Beauvois prisvindende film: ”Om Guder og Mænd” fra 1996 er baseret på en sand historie om nogle katolske cisterciensermunke, der fanges i den algierske borgerkrig og skal beslutte, om de skal forlade deres kloster og flygte og dermed lade lokalbefolkningen bestående af muslimer i stikken, eller om de skal blive og risikere at falde i de ekstremistiske muslimske oprøreres hænder.
Filmen ses via "Filmstriben":
Download arbejdsspørgsmål til filmen:
Lynguide til religionsfrihed
Kort og klar beskrivelse af religionsfrihedens rækkevidde og begrænsninger. Teksten er på gymnasieniveau.
Guiden fortæller ikke, hvad du skal mene om bestemte spørgsmål. Derimod giver den information om, hvad der gælder ifølge dansk og international lov samt information om de kriterier, der findes til at bedømme, om en begrænsning af religionsfriheden er legitim eller ej.
En konventionen er juridisk bindende, når et land tiltræder den. Artikel 18 i FNs konvention omhandler religionsfrihed
Download EU's retningslinjer om fremme og beskyttelse af religions- og trosfrihed fra 2014.
Dokumentet afsluttes med et bilag, der giver en oversigt over de væsentligste dokumenter om religionsfrihed.
Til forløbet hører også et tilbud om gratis foredrag ved journalist Bent Dahl Jensen, ansvarshavende redaktør for netavisen Sameksistens, som bl.a. følger religionsfrihedens aktuelle udvikling i Danmark og i verden.
2 lektioner: 40 minutters foredrag + pause + 20 minutters foredrag + 20 minutters spørgsmål og svar
Væsentligste indhold af foredraget:
Foredraget kan planlægges hele skoleåret
Læreren kan bestille 1-2 numre af magasinet "Religionsfrihed" til klassen. Læreren får 4 trykte numre og en pdf-fil, der må gives til alle elever i klassen. Filen må ikke distribueres videre end til klassen.
Angiv lærers navn, gymnasium og klasse. Dette særlige tilbud gælder kun gymnasier i Kgs.Lyngby og Rudersdal