Den åbne skole i Virum kirke

1. klasse: På opdagelse i Virum kirke

Besøget i kirken har til formål at give eleverne en grundlæggende forståelse af, hvad en kirke er, indeholder og bruges til. Klassen kommer på en rundtur og oplever tårnet, orgelet, alteret, kirkens smukke vinduer  mv.

• Én klasse ad gangen.
  • Varighed ca. 50 minutter.

Kontakt Inge Nilson for mere information og booking af arrangementet på inp@km.dk

2. klasse: Påskekufferten

En mystisk kuffert dukker op i klassen ... Dagen efter modtager klassen en invitation til at komme over i kirken, hvor alt det, der er i kufferten, får mening og bliver fortalt og forklaret.

Påskekufferten indeholder en lang række rekvisitter, som direkte eller symbolsk henviser til den kristne påskefortælling fra palmesøndag til påskedag.

Hver ting i kufferten er forbundet med en fortælling og en lille leg, øvelse eller opgave, - og med en ledetråd til det næste sted i og omkring kirken, hvor fortællingen fortsætter indtil den sidste genstand tydes. Det er påskedag, som også er den sidste og afgørende brik i et tilhørende puslespil.

Undervisningen kan fortsættes på skolen med en række opgaver, der uddyber elevernes faglige viden om og forståelse af den kristne påske.

• Én klasse ad gangen.
  • Undervisningen varer 2 lektioner med en pause og forfriskning midtvejs.
  • Gennemføres i ugerne op til påske.

Kontakt Marlene Kejser for mere information og booking af arrangementet på mk@virumkirke.dk

2. - 3. klasse: "Sorrig og glæde"

Orlakarla er på arbejde og kender hver krog i kirken. Som turboguide fortæller hun om livet i kirken, rummets funktioner og om kunstens og musikkens kraft assisteret af orglets mange forskellige udtryk, såvel sorg som glæde!

Undervisningsbesøget begynder med teaterforestillingen "Sorrig og glæde" på 35 minutter. Derefter en pause med en forfriskning. Herefter synges 1-2 salmer og præsten viser og forklarer nogle af kirkens symboler, særligt kirkeårets gang og kirkens farvesymbolik.

• Bedst formiddag
  • Kan gennemføres hele året
  • Antal: 65 - 125 elever. Skolen tilmelder klasserne samlet

3. klasse: Kyndelmisse

Ved kyndelmisse er kulden hårdest, men lyset er på vej til at overvinde mørket og nyt liv bryder igennem den frosne jord.

Klassen møder udenfor kirken så tidligt på dagen som muligt. Kirken er mørkelagt. Hver elev får nu et lys og klassens mange lys er det eneste som oplyser kirkerummet.

Der synges om årstiden og om lyset og mørket, og eleverne hører om forskellige betydninger af netop lys og mørke i forhold til menneskelivet, herunder hvorledes lys/mørke-metaforen også findes i Bibelens tekster om livets kampe, ondskaben og godheden og i ordene om skabelsen.

• 1-2 klasser ad gangen
  • Tidspunktet er bedst i ugerne omkring kyndelmisse den 2. februar

Kontakt Elisabeth Siemen for mere information og booking af arrangementet på ebsi@km.dk

4. klasse: Allehelgen

Allehelgen er det tidspunkt på året, hvor vi mindes de, der er døde og især de, der har haft en særlig betydning i vores liv blandt familie og venner og andre, som vi har været tæt på, eller har hørt om. Allehelgen handler også om det gode forbillede, som vi gerne vil mindes og som vi måske gerne vil ære mindet om ved at tænde et lys for.

At savne det gode forbillede hører med til det naturlige menneskeliv.

Undervisningsbesøget sætter fokus på fortællingerne om de betydningsfulde personer, som ikke er her mere. Hver enkelt elev opfordres til at fortælle lidt om én person. Klassen deles i 2-3 grupper.

Præsten kan evt. også forklare lidt om Allehelgens-traditionerne i den lokale kirke.

• Én klasse ad gangen
  • 75 minutter
  • Kan gennemføres hele året

Kontakt Kristian Tvilling for mere information og booking af arrangementet på kt@km.dk

Kontakt til Virum kirke

Virum kirkes præster

• Sognepræst Elisabeth Siemen
  • Sognepræst Inge  Nelson
  • Sognepræst Kristian Tvilling

6. klasse: Koncert med instrumenternes dronning

Virum kirkes organist, Knud Rasmussen, vil spille orgelstykker i vidt forskellige stilarter:  renæssance, barok, romantik, modernisme, jazz.

Undervisningsbesøget er knytter til skolernes musikundervisning i stilarter og foregår i nært samarbejde med musiklæreren, som leder undervisningen i kirken. Planlægningsmøde afholdes i god tid inden.

• 2-4 klasser ad gangen
  • Varighed 60 minutter

Kontakt Knud Rasmussen for mere information og booking af arrangementet på knudrasmussen@myself.com

9. klasse: Etiske dilemmaer og teologiske hovedbrud

Undervisningsbesøget  giver eleverne mulighed for at komme ned i dybden med en etisk problemstilling. Det kunne fx være aktiv dødshjælp, abort, genmanipulation eller at være soldat og lære at slå ihjel. Det valgte tema uddyber præsten med en teologisk vinkel.

Forløbet tilbydes som et supplement til klassens eget undervisningsforløb om etiske dilemmaer. Send gerne forud en mail om, hvilket emne der særligt ønskes uddybet.

• Én klasse ad gangen
  • Varighed 60 minutter