Den åbne skole i Holte kirke

Indskolingen: På opdagelse i Holte kirke

Besøget i kirken har til formål at give eleverne en grundlæggende forståelse af, hvad en kirke er, indeholder og bruges til. Hvad har særlig betydning i kirken.

Undervisningen foregår som en vandring rundt i kirken, i tårnet til orgelet mv.

Èn klasse af gangen. Varighed ca. 50 minutter. Bedst september til november.

• Periode: september, januar og juni
  • Tirsdag, onsdag, torsdag

Send mail til kirken og foreslå ugedag og tidspunkt

2. klasse: Påskekuffert

En mystisk kuffert dukker op i klassen ... Dagen efter modtager klassen en invitation til at komme over i kirken, hvor alt det, der er i kufferten, får mening og bliver fortalt og forklaret.

Påskekufferten indeholder en lang række rekvisitter, som direkte eller symbolsk henviser til den kristne påskefortælling fra palmesøndag til påskedag.

Hver ting i kufferten er forbundet med en fortælling og en lille leg, øvelse eller opgave, - og med en ledetråd til det næste sted i og omkring kirken, hvor fortællingen fortsætter indtil den sidste genstand tydes. Det er påskedag, som også er den sidste og afgørende brik i et tilhørende puslespil.

Undervisningen kan fortsættes på skolen med en række opgaver, der uddyber elevernes faglige viden om og forståelse af den kristne påske.

• Én klasse ad gangen.
  • Undervisningen varer 2 lektioner med en pause og forfriskning midtvejs.
  • Gennemføres i ugerne op til påske.

Send mail om besøg

9. klasse: Hvad vil det sige, at være et menneske?

Én af Danmarks største tænkere har beskæftiget sig dybdeboende med at forstå mennesket: Hvad er frihed? Hvad er angst? Hvad er et selv? Hvad er tro?

Undervisningen varer 2 lektioner, og rammer direkte ind i kristendomsfagets grundspørgsmål, som det er udtrykt i Fælles Mål: Hvad vil det sige at være et menneske?

Send mail om besøg

2. - 3. klasse: "Sorrig og glæde", teaterforestilling mv.

Orlakarla er på arbejde og kender hver krog i kirken. Som turboguide fortæller hun om livet i kirken, rummets funktioner og om kunstens og musikkens kraft assisteret af orglets mange forskellige udtryk, såvel sorg som glæde!

Undervisningsbesøget varer godt 60 minutter og begynder med teaterforestillingen "Sorrig og glæde" på 35 minutter. Derefter en pause med en forfriskning. Herefter synges 1-2 samler og præsten viser og forklarer nogle af kirkens mange symboler.

• Tid: bedst formiddag 8.45 - ca 9.50
  • Periode: september - november 2018
  • Bedst onsdag
  • Antal: 65 - 125 elever, 3-5 klasser

Send mail til kirken, når 3-5 klasser har besluttet at deltage. Foreslå gerne mulige dage og tidspunkter.

Send mail om teaterforestilling

3. klasse: Kyndelmisse

Ved kyndelmisse er kulden hårdest, men lyset er på vej til at overvinde mørket og nyt liv bryder igennem den frosne jord.

Klassen møder udenfor kirken så tidligt på dagen som muligt. Kirken er mørkelagt. Hver elev får nu et lys og klassens mange lys er det eneste som oplyser kirkerummet.

Der synges om årstiden og om lyset og mørket, og eleverne hører om forskellige betydninger af netop lys og mørke i forhold til menneskelivet, herunder hvorledes lys/mørke-metaforen også findes i Bibelens tekster om livets kampe, ondskaben og godheden og i ordene om skabelsen.

• 1-2 klasser ad gangen
  • Tidspunktet er bedst i ugerne omkring kyndelmisse den 2. februar og eller i den mørke tid

4 klasse: Én jeg savner

Allehelgen er for mange det tidspunkt på året, hvor de især mindes de, der er døde og især især mindes dem, der har haft en særlig betydning i vores liv mellem familie og venner og andre, som vi har været tæt på, - eller måske har hørt om. Minder handler også meget om det gode forbillede, som vi gerne vil mindes og som vi måske gerne vil ære mindet om ved at tænde et lys for den afdøde.

At savne det gode forbillede hører med til det naturlige menneskeliv.

Undervisningsbesøget sætter fokus på fortællingerne om de betydningsfulde personer i vores liv, som ikke er her mere. Hver enkelt elev opfordres til at fortælle lidt om én person. Klassen deles i 2-3 grupper.

Præsten kan evt. også forklare lidt om Allehelgens-traditionerne i den lokale kirke.

Den enkelte elev kan forberede sig ved at få et overblik over den enkeltes slægt og familie tilbage til oldeforældrene, og fx tale med forældre og bedsteforældre om de gode forbilleder.

• 75 minutter
  • Kan gennemføres hele året

Kontakt til Holte kirke

• Telefon til kirkekontoret: 45 42 21 77

Præster ved Holte kirke

• Provst Grete Bøje
  • Sognepræst Christian Fink Tolstrup
  • Sognepræst Lise Djernes Østergaard

4. - 5. klasse: Symboler og salmer

Kirker er rige på synlige symboler og salmer er rige på poesi, billeder og symbolik.

I dette besøg får eleverne et møde med de mange symboler i Ny Holte kirke. Hver stolerække har sit eget træskærearbejde og fortæller en bibelsk historie eller udtrykker en salme.

Klassen kan arbejde videre med emnet symboler på klassen, sådan som vi møder symboler mange andre steder, fx på kirkegården.

• Periode: november og februar
  • Ikke fredag

Send mail til kirken og foreslå ugedag og tidspunkt

Udskoling og Gymnasium: Input til Opgaveskrivning

Elever i udskolingen og på gymnasiet er velkommen til at henvende sig til en af præsterne i forbindelse med konkrete spørgsmål eller interviews under en opgaveskrivning.

Vi kan ofte bidrage med en teologisk eller en sjælesørgerisk vinkel på dit emne.

Se alle undervisingsprojekter

... i brochuren fra folkekirkens skoletjeneste i dit dueslag