Den åbne skole i Birkerød kirke

2. klasse: Påskekufferten

En mystisk kuffert dukker op i klassen ... Dagen efter modtager klassen en invitation til at komme over i kirken, hvor alt det, der er i kufferten, får mening og bliver fortalt og forklaret.

Påskekufferten indeholder en lang række rekvisitter, som direkte eller symbolsk henviser til den kristne påskefortælling fra palmesøndag til påskedag.

Hver ting i kufferten er forbundet med en fortælling og en lille leg, øvelse eller opgave, - og med en ledetråd til det næste sted i og omkring kirken, hvor fortællingen fortsætter indtil den sidste genstand tydes. Det er påskedag, som også er den sidste og afgørende brik i et tilhørende puslespil.

Undervisningen kan fortsættes på skolen med en række opgaver, der uddyber elevernes faglige viden om og forståelse af den kristne påske.

• Én klasse ad gangen.
  • Undervisningen varer 2 lektioner med en pause og forfriskning midtvejs.
  • Gennemføres i ugerne op til påske.

Tilmeld din klasse til projektet

2. - 3. klasse: Oplev og forstå Birkerød kirke

Birkerød kirke er en meget gammel og spændende kirke.

Besøget i kirken har til formål at give eleverne en grundlæggende forståelse af, hvad en kirke er, indeholder og bruges til. Og lidt om kirkens historie næsten 900 år tilbage. -  Hvad betyder symbolerne og kalkmalerierne? Klassen kommer med på en vandring indenfor og udenfor kirken.

• Én klasse af gangen
  • Varighed ca. 50 minutter.
  • Periode: ikke april og december

Send mail og foreslå et par mulige tider

3. - 7. klasse: Symboler og fortællinger i Birkerød kirke

Kalkmalerierne i Birkerød Kirke er omkring 700 år gamle. Der malet nogle få og vigtige scener fra Bibelen. Motiverne og historierne kender vi, men der er alligevel noget fremmedartet. For scener fra Bibelen blev fortalt på en anden måde dengang, end vi ville gøre det i dag. På den måde kan kalkmalerierne hjælpe os til at lære noget om, hvordan folk for 700 år siden levede og opfattede verden.

Kan vi forstå lidt mere om dem, så kan vi måske også bedre se os selv lidt udefra, og blive klogere på os selv.

Det handler fx om at spise sammen, at være i familie,  at være en del af et fællesskab, at blive lukket ude og blive lukket ind igen.

6. klasse: Døden og Alle Helgen

Undervisningsbesøget indeholder en gennemgang af folkekirkens liturgi forbindelse med døden. Der synges to væsentlige salmer, som ofte synges ved begravelser og bisættelser, og eleverne kommer med på en kort vandring på Birkerød kirkegård, hvor symbolerne er i fokus, hvorefter eleverne selv tager billeder af symbolerne med deres smartphone og arbejder med opgaver ud fra kirkegården, elevens egen slægt og det almene savn.

Der udleveres et lille materiale med opgaver til fordybelse, en symbolliste, folkekirkens begravelses-liturgi og et oplæg til, at den enkelte elev kan kortlægge sin familie og slægt tilbage til oldeforældrene.

• varighed 75 minutter
  • oktober-november, maj-juni